Witam, mam możliwość zakupienia 2 amortyzatorów zamieszczonych w temacie czyli RST DIRT i RST OMEGA T.
I tu nasuwa się pytanie ,na allegro różnią się tylko średnicą goleni, dirt(32) omega(30)
DIRT
http://allegro.pl/rs...2065226921.html
OMEGA
http://allegro.pl/rs...2065226979.html
z opisów nie do końca jestem przekonany do któregoś z nich, w takim razie proszę o pomoc w dokonianiu wyboru.
12 odpowiedzi w tym temacie
#1 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2012 - 13:03
#2 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2012 - 16:36
A do jakiego roweru chcesz wstawić amortyzator ?
I jaki styl jazdy preferujesz XC czy Dirt ? Pytanie nie jest przypadkowe bo podałeś dwa amortyzatory, który jeden jest przeznaczony do XC a drugi do Dirtu .
I jaki styl jazdy preferujesz XC czy Dirt ? Pytanie nie jest przypadkowe bo podałeś dwa amortyzatory, który jeden jest przeznaczony do XC a drugi do Dirtu .
#3 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2012 - 17:27
No raczej do dirtu, czyli rozumiem że RST DIRT bedzie lepszy ? może to nie jest to marzocchi dirt jumper ale mam nadzieje że wytrzyma początki
#4 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2012 - 17:39
A może dałbyś radę dołożyć 150zł do Suntour Duro?
Wiem, też nie lubię takich propozycji, ale lepsze Duro niż to RST... niemiłe rzeczy się widziało z tymi amorami w roli głównej...
Wiem, też nie lubię takich propozycji, ale lepsze Duro niż to RST... niemiłe rzeczy się widziało z tymi amorami w roli głównej...
#5 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2012 - 20:48
Do dirtu to brał bym chyba rst dirt ze względu ze golenie sa mocniejsze i może sie nie połamie
Ale z tego co piszą na velo.pl ten amortyzator ma 80mm skoku
Ale z tego co piszą na velo.pl ten amortyzator ma 80mm skoku
#6 ONLINE
Napisano 25 styczeń 2012 - 21:37
W dircie akurat dużo skoku nie jest potrzebne. Amor ma być twardy i uginać się głównie przy lądowaniach, od wybierania liści czy łykania telewizorów są inne dyscypliny 
Co do RST to nie bez powodu ta marka zyskała sobie przydomek Rozwal Sobie Twarz. Co prawda wysokie modele tej firmy są całkiem udane, ale w tej półce cenowej nie ma szans żeby produkt za 200 zł był godny polecenia. Z dwojga złego z duszą na ramieniu brałbym Dirta, bo Omega to amor do XC.
Co do RST to nie bez powodu ta marka zyskała sobie przydomek Rozwal Sobie Twarz. Co prawda wysokie modele tej firmy są całkiem udane, ale w tej półce cenowej nie ma szans żeby produkt za 200 zł był godny polecenia. Z dwojga złego z duszą na ramieniu brałbym Dirta, bo Omega to amor do XC.
#7 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2012 - 11:28
Ja bym za nic nie brał takiego RST, po zdjęciach widać że to tandeta. W rowerze do "jeżdżenia" jak taka padaka padnie to przestaje pracować, w rowerze do Dirtu jak i się złamie przy lądowaniu to się połamiesz. Nie masz dużo kasy poluj na używane Duro, za 150-200pln można kupić sztukę w dobrym stanie. Obecnie na Allegro jest fajny DJ za 300pln:
http://allegro.pl/di...2071159107.html
http://allegro.pl/di...2071159107.html
#8 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2012 - 21:52
Właściwie mam okazje kupić marzocchi dirt jump-era 3 z 2009 roku, i mam pytanko czy ten amor ma dobre opinie czy nie, bo w necie znalazłem różnie jedni są za inni przeciw, podobno nowe roczniki to lipa a starsze lepiej pracują, czekam na odp pozdro
#9 ONLINE
Napisano 01 luty 2012 - 20:22
Nie jest to zbyt udany model. 2009 ma w środku sprężynę chyba nawet bez regulacji naprężenia i do tego najprawdopodobniej tłumik od Suntoura. Starsze DJ3 rzeczywiście były dużo bardziej udane, w obydwu lagach miały otwartą kąpiel olejową i były powietrzne. Nie wróżę mu dobrej pracy, pewnie będzie podobna do tych RST. Będzie od nich jednak na pewno trwalszy i wytrzymalszy, więc jeśli wszystko z nim jest ok i cena jest atrakcyjna to na początek się nada.
#10 OFFLINE
Napisano 19 luty 2012 - 19:16
Okazało sie jednak że to model 2008 czy to cos zmienia względem 2009 czy są takie same ?
#11 ONLINE
Napisano 19 luty 2012 - 20:45
Wiele to nie zmienia, 2009 najprawdopodobniej nie różnił się niczym od 2008. Jest to rocznik ogólnie bardzo nieudany, bo Marzocchi przeniosło wówczas produkcję na Tajwan, w tych DJ3 znajdziesz tłumiki od Suntoura, podobne do tych pakowanych w XCM, XCR, sztarszych Raidonach, a więc dość kiepskie.
#12 OFFLINE
Napisano 20 luty 2012 - 19:37
a nie da się ich wymienić na te "lepsze" od starszych DJ 3/2/1 ? albo innego modelu ? w zasadzie nie wymagam od niego zbyt wiele bo służy głównie do dirtu, i ma tłumić lądowania ,ale jak może pracować lepiej to chyba warto wymienić tłumik o ile się da.
#13 ONLINE
Napisano 20 luty 2012 - 23:13
Jeśli to amor na początek i ma służyć do katowania i nauki to na pewno nada się bardziej niż te RST. Ale to wciąż niezbyt udany sprzęt.
Co do wymiany tłumika, to może być różnie, starsze miały otwartą kąpiel olejową, tłumiki i komory powietrzne z obu stron. Nowy ma z jednej strony tłumik, z drugiej sprężynę.
Co do wymiany tłumika, to może być różnie, starsze miały otwartą kąpiel olejową, tłumiki i komory powietrzne z obu stron. Nowy ma z jednej strony tłumik, z drugiej sprężynę.