forum.mtbikes.pl - Forum Rowerowe: Pomocy w doborze roweru i rozwianiu wątpliwości - forum.mtbikes.pl - Forum Rowerowe

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pomocy w doborze roweru i rozwianiu wątpliwości

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   s3573 Ikona

• Turysta
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja 28-lipiec 10

Napisano 28 lipiec 2010 - 19:00

- nowy
- do max 2500zł z wysyłką
- do jazdy głownie po mieście ale nie tylko bo i czasem wjadę na wertepy jakieś
- dodatkowym atutem będzie lekkość bo mieszkam na 4tym piętrze.
- a jeszcze bardziej dodatkowym atutem będzie łatwość jazdy :D chodzi mi o to że jak wszedłem na rower kupla niby jakiś PRO (nie znam się) to jazda na nim jest że tak ujmę dużo lżejsza niż na moim komunijnym rumaku.

Jakieś sugestie ? Pytałem wielu znajomych którzy jeżdżą już jakiś czas na rowerach jednak ich opinie są sprzeczne :D każdy poleca co innego. Mam 180cm wzrostu polecono mi 19,5 " rame i 26 " koła. DObra sugestia ?
Polecono mi następujące rowery:
http://allegro.pl/it...ega_okazja.html
http://allegro.pl/it...ly_s_wyprz.html
http://allegro.pl/it...zentow_dhl.html
Czy są dobre dla początkującego i który najlepszy ? A może coś zupełnie innego ?

Czy przy okazji wyboru powiecie mi może parę słów o tym jakie wymogi trzeba spełnić aby nie dostać mandatu za jazdę po ulicy? Czy hamulce tarczowe są dużo lepsze od zwykłych ?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Rennsport Ikona

• Pomykacz
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188
  • Rejestracja 17-styczeń 10

Napisano 29 lipiec 2010 - 12:58

kup CUBE ACID
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   s3573 Ikona

• Turysta
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 29 lipiec 2010 - 14:32

Wyświetl postUżytkownik Rennsport dnia 29 lipiec 2010 - 12:58 napisał

kup CUBE ACID

A co sądzisz o Kross A4 bo dość tanio znalazłem lub A6 ale z tarczowymi hamulcami i na priv mi polecano? Czym one się od zwykłych różnią ??

http://www.flowerbik.../product-pol-52 ... 69-9-.html

http://www.flowerbik.../product-pol-52 ... 99-9-.html
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mtbshadow Ikona

• Amator
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 125
  • Rejestracja 25-wrzesień 09

Napisano 29 lipiec 2010 - 15:07

Hamulce tarczowe mają większą siłę oraz modulację hamowania i nie tracą na mocy podczas jazdy w błocie tak jak hamulce typu v-brake. Musisz te linki poprawić, nie działają. Znalazłeś Krossa A4 tanio bo jest tani. Zapłacisz mniej ale nie oszukujmy się, będziesz miał słabszy sprzęt. Ja osobiście mając do wydania 2500 zł nie kupiłbym nic z palety Krossa, choć to dobre rowery (stosunek ceny do tego co otrzymujemy).
Moja odpowiedź to Cube i Gary Fischer, ale to moi faworyci już od dawna jeśli chodzi o mój rower marzeń więc zastrzegam że mogę nie być zbyt obiektywny :P

Użytkownik mtbshadow edytował ten post 29 lipiec 2010 - 15:10

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Lox Ikona

• Amator
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 78
  • Rejestracja 05-maj 09

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:28

Aż pokuszę sie o odpowiedź, bo kolega wyżej mnie zirytował. Nie znasz się na sprzęcie , nie miałeś nigdy długo , a odradzasz. Nie wiem , czy wiesz , ale tak własnie działa polityka głupków , którzy zniechecaja ludzi do zakupu Krossa. W tej chwili ukształtowałeś chłopakowi wizerunek Kross=badziew.Tobie widać też ktoś zrobił taka krzywde kiedyś i tak powstaje właśnie łańcuszek.

Ze swojej strony mogę polecić Krossa w pełni. Dlaczego? Jakość/cena znajdują się w idealnym stosunku. Jestem od ponad roku użytkownikiem levela a8 i działa cudownie(katuje go na maratonach i w zwykłej jeździe). Kupisz Cube i zapłacisz 1000zł za znaczek. Zresztą Cannondale , czy GF to też wtopiona kasa. Jasne , możesz kupić dla znaczka, tylko pytam po co?

Zauważ też fakt , że tak GF , Wheeler, Cube ,Kross , a nawet niskie modele Cannondal'a robione są z komponentów innych firm - tych samych. Ramy robione w tej samej fabryce made in Tajland , robiacej zreszta i wieszaki na ubrania, a reszta : przerzutki ,stery , amorki - shimano , sram itp. To takie same komponenty , tylko , że na ramie masz inna naklejkę.

Innymi słowy za 2,5k kup sobie level'a A6.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   s3573 Ikona

• Turysta
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3

Napisano 30 lipiec 2010 - 07:58

Dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Po analizie postów i cen w sklepach do jakich mam dostęp zdecydowałem się i zamówiłem Kross'a tylko że model A4. Jest 500zł tańszy co stało się głównym argumentem bo przydadzą się jeszcze światełka itp. aby policja się na ulicy nie przyczepiła. O A6 czytałem wiele pozytywnych opinii jednak byłem w kilku sklepach i wykraczała ponad budżet ;(

Mam nadzieję że nie utopiłem i kasy i będę zadowolony z A4 :unsure:
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   pongo1115 Ikona

• Wymiatacz
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 592
  • Rejestracja 29-kwiecień 09

Napisano 30 lipiec 2010 - 07:59

Jeżeli już zdecydowałbyś się na zakup level'a a6 to polecam rocznik 2008.
Tańszy,sprawdzony i niezawodny sprzęt a do tego za miast Rock Shox Darta 3 (Amortyzator dla cięższych osóB) Dostajesz powietrzną Torę którą możesz sobie napompować pod swoją wagę.
Ale zdecyduj jak chcesz możesz kupić za tą kasę o klasę gorszy sprzęt za znaczkiem zagranicznych firm czy też wybrać naszą Polską markę Kross
Oto model który Ci polecałem :
http://allegro.pl/it...statni_raz.html
Wiadomo że każdy chwali to co ma ale w tym przypadku jest co chwalić.
Co prawda nie mam porównania do innych rowerów z tej półki cenowej nie wiem jak Lox ale może poczekaj na wypowiedź innych użytkowników forum na ten temat ...
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   mtbshadow Ikona

• Amator
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 125
  • Rejestracja 25-wrzesień 09

Napisano 30 lipiec 2010 - 15:15

Wyświetl postUżytkownik Lox dnia 29 lipiec 2010 - 23:28 napisał

Aż pokuszę sie o odpowiedź, bo kolega wyżej mnie zirytował. Nie znasz się na sprzęcie , nie miałeś nigdy długo , a odradzasz. Nie wiem , czy wiesz , ale tak własnie działa polityka głupków , którzy zniechecaja ludzi do zakupu Krossa. W tej chwili ukształtowałeś chłopakowi wizerunek Kross=badziew.Tobie widać też ktoś zrobił taka krzywde kiedyś i tak powstaje właśnie łańcuszek.

Ze swojej strony mogę polecić Krossa w pełni. Dlaczego? Jakość/cena znajdują się w idealnym stosunku. Jestem od ponad roku użytkownikiem levela a8 i działa cudownie(katuje go na maratonach i w zwykłej jeździe). Kupisz Cube i zapłacisz 1000zł za znaczek. Zresztą Cannondale , czy GF to też wtopiona kasa. Jasne , możesz kupić dla znaczka, tylko pytam po co?

Zauważ też fakt , że tak GF , Wheeler, Cube ,Kross , a nawet niskie modele Cannondal'a robione są z komponentów innych firm - tych samych. Ramy robione w tej samej fabryce made in Tajland , robiacej zreszta i wieszaki na ubrania, a reszta : przerzutki ,stery , amorki - shimano , sram itp. To takie same komponenty , tylko , że na ramie masz inna naklejkę.

Innymi słowy za 2,5k kup sobie level'a A6.

Nie napisałem Kross = badziew. Wręcz przeciwnie napisałem że to dobre rowery ale ja mając do wydania tą kasę kupiłbym co innego i jeśli gościu jest myślący to albo się ze mną zgodzi albo pomyśli że jednak jest inaczej. Jak widzisz poczytał, pomyślał, i stwierdził że kupi Krossa. Niczego mu nie narzuciłem, niczego mu nie ukształtowałem. Wręcz przeciwnie - napisałem że do tych marek mnie ciągnie i moje rady mogą być subiektywne. Polecam poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Rennsport Ikona

• Pomykacz
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 188
  • Rejestracja 17-styczeń 10

Napisano 30 lipiec 2010 - 18:41

moim zdaniem kross wyróżniał sie tylko w 2008 roku modelem a6 który miał ową tore i ładne proste malowanie

z roku na rok kross montuje podobne części co inni producenci w podobnej cenie

teraz można powiedzieć ze Romet jest najlepszym rowerem w stosunku cena/ części i koło sie zamyka

http://allegro.pl/it...eltour_mtb.html
http://allegro.pl/it...rt3_okazja.html
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Lox Ikona

• Amator
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 78
  • Rejestracja 05-maj 09

Napisano 30 lipiec 2010 - 19:40

Chłopak wybrał rower dobry , a Wy sie produkujecie Bóg wie po co....
0

Strona 1 z 1